Tuften, de nieuwste rage 7 maart 2021 – Posted in: news

Tuften is de nieuwste rage overgevlogen uit Amerika. Tuften is eigenlijk een oude techniek, waarmee in bijvoorbeeld India al heel lang handgemaakte kleden worden gemaakt. Op de oude versie, die volledig met de hand werkt is nu ook een nieuwe versie gemaakt die machinaal de kleden voor je knoopt.

In nederland waren er eigenlijk weinig tot geen materialen te krijgen dus hebben wij ons hierin verdiept en na maanden speurwerk, uitzoeken, you tube bekijken hebben wij ons het tuften eigen gemaakt.

Door onze kennis hebben wij een reeks van producten gevonden waarmee jij thuis ook aan de slag kan met het tuften.

Om te kunnen tuften heb je de volgende materialen nodig:

-Een frame, dit kan je zelf in elkaar zetten met balkjes hout. In deze Youtube link zie je hoe je een frame kunt maken https://www.youtube.com/watch?v=m0_52DtuSCs Zorg wel dat je een stevig frame hebt want de stof moet strak gespannen zijn en je moet bij het tuften behoorlijk kracht zetten

-Op het frame moet je latjes plaatsen met spijkertje zodat je je stof kunt spannen. De latjes kun je via deze link kopen.

-Het doek span je door middel van de spijkertjes op het frame. Het doek is 4.20m breed en kost 20,00 per strekkende meter. De stof kun je via deze link bestellen.

-Dan heb je het tuftpistool nodig.

Wij hebben 2 soorten, de ene maakt lussen en de andere maakt zeg maar draadjes (ook wel cut pile genoemd), zie foto’s. De tuftpistolen kosten 275,00 en zijn hier te bestellen.

-Wil je lager instappen dan hebben wij ook de handmatige tuftmachine, hiermee moet je zelf flink aan de slag, maar voor kleinere projecten of om het tuften uit te proberen een top apparaat. De handmatige versie hebben wij voor lussen, en voor cut pile. De cut pile is er in 14mm en 45mm. Deze apparaten kosten resp. 30,00 voor de lussen 45,00 voor de 14mm en 60,00 voor de 45mm.

-Wat je dan nog nodig hebt zijn de garens. Onze garen zijn van 100% New Zealand Wool en verkopen wij als Cool Wool. Het garen zit op cones van 1kg per stuk en kosten 49,95. Het garen voor tapijten zit op cones zodat het garen mooi regelmatig af rolt voor het mooiste resultaat.

-Voor het afwerken gebruiken wij Eurocol 509, te verkrijgen via het internet.